De spoelbak: naast de kraan het meest gebruikte voorwerp in de keuken. De spoelbak is het sluitstuk van je project. Dat maakt ook dat je er vaak meer tijd aan besteedt dan je zou willen. Tijdens de zoektocht naar jouw ideale keuken is het vast al opgevallen; de ene spoelbak zit onder het werkblad gemonteerd en bij de ander is deze verzonken in het keukenblad. Waarom kiezen mensen voor deze oplossingen? En wat zijn eigelijk de voor- en nadelen van elke optie? We leggen het je haarfijn uit! Zo maak je precies de goede keuze voor jouw droomkeuken.
Onderbouw spoelbak
We starten met misschien wel de mooiste optie: onderbouw. Deze manier is vooral bekend van stenen werkbladen. Dit komt omdat deze methode al ver teruggaat in de tijd. Als je vroeger een werkblad kon bewerken, kon je er ook een gat in zagen. Deze techniek is niet erg ingewikkeld en ook de maatvoering van de spoelbak is hier minder belangrijk. Doordat de spoelbak onder het steen hangt, valt deze minder op. Bij massieve werkbladen is de rand van de sparing altijd hetzelfde afgewerkt als de voorzijde van het blad. Bij opgedikte werkbladen zie je de werkelijke dikte van het materiaal terug in de sparing van de spoelbak. Stel je voor dat je kiest voor natuursteen en jouw blad laat opdikken tot vier centimeter. De voorzijde van het blad is dan optisch vier centimeter dik. Bij de sparing van de spoelbak zie je dan de werkelijke dikte van het blad: twee centimeter.
Vlakinbouw spoelbak
De laatste jaren heeft de vlakinbouw spoelbak behoorlijk wat populariteit gewonnen. Vroeger werd deze manier vooral gebruikt bij kunststof werkbladen. Zo maakten ze die bestand tegen water. Tegenwoordig gebruiken we deze manier van inbouwen bij alle materialen. Net als bij vlakinbouw kookplaten is dit de meest nauwkeurige sparing. De maximale ruimte die wij aanhouden tussen de spoelbak en de rand van de sparing is twee millimeter. Dat is slechts een halve millimeter per kant! Ongelooflijk precies dus. Daarom is het ook zo belangrijk dat je een goede maatvaste spoelbak kiest, als je voor deze sparing gaat. Anders bestaat er een kans dat de spoelbak niet past als we het werkblad komen plaatsen.
Wat is beter?
Er is dus een esthetisch verschil tussen beide opties. Maar ook in het alledaags gebruik zitten verschillen. De optie onderbouw zien we vaak terug als keuze bij werkbladen van marmer en graniet. Als je dit type sparing toepast bij een keukenblad van keramiek of Dekton, bestaat er een verhoogde kans op schade langs de rand van de spoelbak. Keramiek en Dekton zijn twee harde materialen. Deze kunnen door een botsing met een ander hard materiaal splinteren. Herstel hiervan is enorm lastig. Is de vlakinbouw sparing dan de betere optie? Als we puur kijken naar het gebruiksgemak in combinatie met keramiek en Dekton is het antwoord volmondig ja! Bij graniet, marmer, terrazzo en composiet maakt het eigenlijk niet zo veel verschil. Bij die steensoorten kun je dus kiezen voor de optie die jij het mooiste vindt!